AMADEUS

 AMADEUS NEDİR NE İŞE YARAR?

Amadeus tüm dünyada yoğun olarak kullanılan otel,uçak bileti,transfer,tren bileti için kullanılan en büyük satış platformlarından birisidir. Düz mantık anlatacak olursam X havayolu firması uçuşlarını,fiyat ve kontenjan bilgisini Amadeus ile paylaşır.Y acentası önüne gelen yolcunun isteğine göre Amadeus'u kullanarak müşterisine bileti satar. Açık satış platformu olarak düşünebilirsiniz. Acenta yaptığı satıştan karını alır, havayolu biletini satmış olur. Şu anda  internet üzerinden bilet satın almak istediğinizde arka planda çalışan sistem Amadeus vb sistemlerdir.


Özellikle Turizm okuyan arkadaşlara tavsiyem imkanları varsa kesinlikle sertifikalarını almalarıdır.Sertifikayı aldığınızda en azından temel seviyede bilgiye erişmiş olacaksınız. Bunun dışında sertifikayı aldım iş bitti diye düşünmeyin sektöre girdiğinizde anlayacaksınız ki sadece sertifika hiçbir işe yaramayacaktır. Bu iş tecrübeye ve deneyime bakar, kitaplarda yazmayan çok farklı durumlarla karşılaşacağınızı garanti edebilirim.






1.AMADEUS REZ. OLUŞTURMA

AN12AUGISTCDG/ATK

Uçuş çağırma komutudur. Öncelikle AN sabit komut uçuş çağıracağımız tarih ve parkuru yazıyoruz /'dan sonraki A sabittir. Daha sonrasında uçuşlarını görüntülemek istediğimiz havayolunun ikili kodunu yazıyoruz.TK=THY LH=LUFTHANSA gibi ve karşımıza aşağıdaki ekran geliyor.

Sonrasında  tercih etmiş olduğumuz uçuştan yer almamız gerekmektedir.

SS1E3
komutuyla 11:15uçağından yer alıyoruz. Burada SS sabittir yanına yazacağımız rakam uçuşta kaç kişi için yer almak istediğimizi göstermektedir. E3 ise 3.sıradaki uçuşun E sınıfı demek oluyor.Bu komutu uyguladıktan sonra karşımıza aşağıdaki ekran çıkıyor.

Gördüğünüz gibi uçuştan yer alınmış durumda şimdi gerekli girişleri yapmamız gerekiyor.

NM1SOYISIM/ISIM MR

APE-BILETDESTEK@DSA.COM( MAİL GİRİŞİ)

AP FİRMA İSMİ

AP AYSE HANIM ABC FIRMASI GİB

TKTL11AUG/1900 Bu komut opsiyon bilgisidir max. opsiyonu alabilmek için ucustan bir gün öncesi saat 1900 şeklinde giriş yapıyoruz.

Bu girişleri tamamladıktan sonra ER komutuyla rezervasyonu kapatıyoruz ve aşağıdaki rez görüntüsü karşımıza geliyor.

Bu aşamada bizim girdiğimiz opsiyon bilgisi sadece talep niteliği taşımaktadır. Bu şekilde ön rezervasyonu oluşturduktan sonra bir kaç saniye içinde havayolu opsiyonu rezervasyona düşecektir.Görüntüsü aşağıdadır.




Buraya düşen opsiyonu aklımızda tutup fiyat opsiyonunu kontrol etmek için 

FXB komutunu kullanıyoruz ve karşımıza aşağıdaki ekran cıkıyor.Bu komutun özelliği aldığımız yeri en uygun fiyat sınıfına çevirmesidir.Toplam tutar aşağıda göreceğiniz gibi 880.70 tl dir. Ayrıca LAST TKT DTE 12AUG14 şeklinde gözüküyor bu durumda bir üstteki havayolunun girdiği opsiyonla karşılaştırıp hangisi daha önceyse o opsiyonu baz alıyoruz.

Bu durumda daha önce girmiş olduğumuz TKTL11AUG14 komutunu güncellememiz gerekiyor.Bizim girdiğimiz opsiyonun amacı yazdığımız tarihte rezervasyonun Q muza düşmesi ve bu şekilde takibini yapabilmemizdir. Bunun için aşağıdaki rez görüntüsünü kontrol ederek XE4 (girdiğimiz opsiyonu çıkmak için) komutunu kullanıyoruz 4.sıradaki bilgiyi çıkmamızı sağlıyor ve yenisini giriyoruz. TKTL06JUL/1900

Böylece bu rezervasyonun opsiyonu dolmadan önce takibini yapabileceğiz.

Peki bu rezervasyonun bilet kurallarını nasıl görüntüleyeceğiz ? Yolcuya fiyat bilgisinin yanında bu bilgiyi de vermemiz gerekiyor.
Bunun için öncelikle FXB komutunu kullanarak fiyatı yüklüyoruz.Ardından FQN1*PE girişini kullanarak uçuşun ceza tutarlarını görüntülüyoruz ekran görüntüsü aşağıdadır.
Gördüğümüz gibi 50 EURO cezalı olarak değişiklik yapılabiliyor MD komutunu kullanarak diğer sayfalara geçiyoruz ve karşımıza Cancellation bölümü çıkıyor burada da iadesi olup olmadığına bakabiliyoruz.

Sonrasında eğer biletleme yapacaksak

FP CASH
TTP
komutlarını kullanarak biletleme yapabiliriz. Biletleme yapıldıktan sonra ön rezervasyonun içerisine bilet numarası düşecektir.
Bileti mail olarak kendimize göndermek için ITR-EML-MAİLADRESİ komutunu kullanıyoruz ve yazmış olduğumuz mail adresine e-biletimizin görüntüsü gidiyor.

2.YOLCU AYIRMA(DIVIDE)


Yukarıdaki rezervasyonda iki kişi mevcuttur. Farz edelim ki 2.yolcu DESTEK/BILET MR dönüşte farklı bir uçuş istedi bu durumda Pnr ı ayırıp ikinci yolcu için yeniden işlem yapmamız gerekecektir.Öncelikle

SP2(2.YOLCUYU AYIRDIĞIMIZ İÇİN)
EF
ER

Bu girişleri yaptığımız zaman otomatik olarak sistem 2.yolcu için yeni bir pnr oluşturacaktır.
1.yolcunun rezini tekrar görüntülemek için,

RT/SOYİSİM=yolcunun rezervasyonunu soyisimden bulma

RT/BILET  

girişlerini yaptığımızda rezervasyon karşımıza gelecektir.

3.ÇOCUK VE BEBEK GİRİŞLERİ

Çocuk girişi yaparken normal şekilde isim girişi yapıp sadece yanına CHD ekliyoruz.

NM1DESTEK/BILET MSTR(CHD)
NM1DESTEK/BILET MISS(CHD)

Biletleme sırasında FXB komutunu kullandığımızda çocuk fiyatı ayrı şekilde gözükecektir.


Bebek girişi yaparken 
1/(DESTEK/BILETMISS/01JAN13)

Başındaki 1 1.yolcuya bağladığımızı göstermektedir. Bebek için yer alınmaz. Yetişkin bir yolcuya yukardaki komutla bağlanır.